Waarom zouden we kiezen voor korte voedsel ketens?
 

 

Voordat je in de auto stapt om naar de supermarkt te rijden en je wagentje vollaad, bedenk dan eens dat het mogelijk is om op fietsafstand de mooiste groenten te kopen, zo van het land, verser kan het niet! Daarbij heb je gelijk een lekker uitje gehad en wat beweging gehad. Een ander uitstekend alternatief is een lokale voedselbox bestellen, in de meeste regio’s is er wel één te vinden en de variaties zijn eindeloos. Allemaal korte keten initiatieven...maar waarom zijn die zo belangrijk en waarom is er nu ineens zoveel aandacht voor?

 

Binnen de korte ketens... 

• Steunen we de lokale economie, want door lokaal te kopen wordt je geld weer gebruikt om jouw leefomgeving te verbeteren. De boer net buiten de stad kan met genoeg support zijn manieren van landbouw weer verduurzamen bijvoorbeeld, jouw voedsel wordt daar dan weer schoner van en lekkerder.

• Weet je precies waar jouw eten vandaan komt, haal de groenten bij de lokale boeren en zij zullen je heel graag en met trots laten zien hoe ze het bedrijf runnen. Hier leer je niet alleen veel van, maar je krijgt ook veel meer respect voor jouw voedsel als je weet hoeveel moeite het kost om iets te laten groeien.

• Heb je toegang tot prachtige ambachtelijke producten, want kleinere producenten werken doorgaans met heel veel passie aan waar zij in geloven en alles wat je de juiste aandacht geeft is mooi. Producten die moeten concurreren omwillen van prijs, zullen het uiteindelijk verliezen in kwaliteit en wordt massaproductie, hier komt vaak geen juiste persoonlijke aandacht meer aan te pas.

• Eet je voedzamer, in het seizoen, rijp geoogst en super vers. Doordat we het voedsel rechtstreeks uit de omgeving halen, wordt het pas geoogst als jij het wilt hebben en wanneer het voldoende rijp is. Je eet precies wat bij de seizoenen hoort, van nature is jouw lichaam daar ook op ingesteld vanuit vroeger. Op dat moment zitten er ook de meeste voedingstoffen in groenten en fruit.

• Onafhankelijkheid tegenover grote supermarkten, die steeds meer macht krijgen. Ze kunnen precies tracken wat je koopt en daarop inspelen met kortingen en cadeautjes, zo binden ze je graag aan hun merk. Natuurlijk kun je gerust wat boodschappen halen bij de plaatselijke Albert Hein, maar als je de meeste boodschappen lokaal doet, zorg je voor een betere balans.

• Verbinden we ons letterlijk weer met onze omgeving. Maak kennis met de Locals in jouw buurt, vertel je verhaal en zij vertellen jouw hun verhaal, leer elkaar te begrijpen. Face to face contact en een klein beetje sociale controle wordt weer geïntroduceerd. Heel veel mensen voelen zich eenzaam in drukte. Herstel het echte contact wat je kunt hebben met mensen, jouw stadsgenoten en buren.

en hebben we ook veel minder food waste, geen massaproductie, minder afval. Niet alles hoeft individueel verpakt te worden of volgespoten te worden met middelen om het langer te kunnen bewaren. Ga wat vaker, wat minder halen zodat je beter kunt inspelen op je week en hoef je niets weg te gooien. Natuurlijk is dat best een lastige taak, want met een fulltime job en kinderen is er niet veel tijd meer over om alle boeren, producenten en leveranciers in jouw omgeving af te gaan twee keer per week.

 

De oplossing is een lokale maaltijdbox bestellen! Je krijgt precies genoeg en het wordt (meestal) gratis bij je thuis bezorgd, je kunt kiezen wat je zelf lekker vindt en je weet gelijk waar het vandaan komt. Daarnaast steun je dus ook gelijk de lokale economie, draag je bij aan een schonere wereld en zorg je goed voor jezelf met gezonde, voedzaam eten.

 

JOIN US!