maak Je eigen lokale kerstmenu met nopeanuts!
meer Kerstspiratie lees je hieronder...
Tomaat Venkel Soep met Blauwe Kaas
Deze soep is juist lekkerder als je het een dag van te voren al maakt. De smaak wordt krachtiger. Verwarm net voor het serveren op (laat niet koken) en decoreer met de blauwschimmelkaas, olijfolie en verse basilicum. Na bereiding kun je de soep 3 dagen in de koelkast bewaren.
4 personen • 45 minuten bereidingstijd en 30 minuten wachttijd
Voor op je boodschappenlijstje;
500 gram trostomaten
1 knolvenkel
1 rode ui
bosje verse basilicum
70 gram tomatenpuree
150 gram blauwschimmel kaas
extra vierge olijfolie
Balsamico azijn
suiker of maple syrup
oud brood (om croutons te maken)
peper en zout
knoflook
Aan de slag...
1. Verwarm de oven voor op 200ºC
2. Was de tomaten en de knolvenkel en snij ze in dunne plakken. Snij de rode ui in ringen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, dakpansgewijs op elkaar. De ui en venkel onder, de tomaatjes bovenop.
3. Maak een sausje van 5 eetlepels Balsamico azijn en een beetje suiker of Maple syrup. Sprenkel dit over de tomaten heen en zet in de oven. Laat ongeveer een half uur in de oven roosteren. Totdat de tomaten mooi zijn ingedroogd.
4. Ondertussen gaan we de croutons voorbereiden, als je die erbij wilt maken. Snij of scheur het brood in grove stukken en meng ze samen met wat olie of gesmolten boter, zout en peper. De stukjes brood hoeven niet té vet te zijn, een lichte coating is het lekkerst. Voor extra pit kun je er ook nog wat knoflook over uitpersen.
5. Haal de groente uit de oven en doe ze in een pan. Schuif dan gelijk de croutons in de oven en laat deze toasten. Let goed op dat ze niet verbranden. Als ze mooi bruin zijn laat je ze afkoelen, dan worden ze ook nog knapperiger.
6. Zet de pan met de geroosterde groente op het vuur en voeg water toe totdat ze net onder staan. Schep er wat tomaten puree bij (naar smaak) en laat zachtjes pruttelen, ongeveer 10 minuten.
7. Zet het vuur uit en voeg de basilicumblaadjes (houd wat apart voor de decoratie) toe. Pureer de soep, met een staafmixer of in de blender, tot een gladde massa. Let op, doe nooit grote hoeveelheden soep tegelijk in de blender, door de hitte onstaat druk als deze te vol zit.
8. Schep de soep in kommen, verkruimel de kaas erover en decoreer met wat gesneden basilicum blaadjes en een flinke scheut olijfolie.
Dip trio
Al deze dips kun je van te voren maken, maak ze net voor het op tafel zetten af door de oesterzwammen te bakken. Bij de Cournoush de kwark, de za’atar olie en de pijnboompitten toe te voegen. Bak de bolletjes ook pas op het laatste moment af. De dips zijn afgesloten 3 dagen houdbaar in de koelkast.
4 personen • 60 minuten bereidingstijd en 45 minuten wachttijd
Voor op je boodschappenlijstje;
blik kikkererwten
potje tahini
4 teentjes knoflook
2 citroen
250 gram oesterzwammen
verse dille
50 gram walnoten
250 gram rode bieten
3 courgettes
volle geitenkwark
25 gram pijnboompitten
za’atar kruidenmix
4 (zuurdesem) bolletjes of lekker brood
extra vierge olijfolie
olie of boter, om in te bakken
gerookte paprikapoeder
komijnzaad
chili vlokken
peper en zout
Hummus met gebakken oesterzwammen...
1. Spoel de kikkererwten goed af en doe ze in een keukenmachine, blender of gebruik een staafmixer. Pel een teentje knoflook en doe deze er bij. Rooster eventueel ook wat komijnzaadjes, totdat ze geuren. Voeg het sap van een halve citroen en de tahini toe en pureer tot een gladde massa. Voeg langzaam, beetje bij beetje wat olijfolie toe totdat het een mooie smeerbare structuur heeft. Als je het lekker vindt kun je aan de hummus wat gerookte paprikapoeder toevoegen en ook peper en zout mogen niet ontbreken, alles naar smaak.
2. Verhit wat olie of boter in een koekenpan. Snij de grote oesterzwammen in repen en bak ze op hoog vuur bruin. Zodra ze wat vocht gaan verliezen voeg je een, in plakjes gesneden, teentje knof-look toe en wat plakjes citroenschil (die je het beste met een dunschiller van de citroen kan snijden). Bak alles goed door en serveer bovenop de hummus. Decoreer met vers gesneden dille en peper.
Bietenspread...
1. Schrob de bietjes goed schoon, doe ze in een pannetje en zet ze net niet onder water. Voeg een scheut zout toe en breng aan de kook. Afhankelijk van de grootte kan het 30 tot 45 minuten duren voordat ze gaar zijn. Prik met een vork om zo af en toe te checken.
2. Als de bietjes gaar zijn, leg je ze om af te koelen op een bord. Eenmaal afgekoeld kun je het velletje er zo af wrijven. Doe handschoenen aan als je geen rode handen wilt hebben met Kerst ;-)
3. Rooster in een droge koekenpan de walnoten, totdat ze geuren. Rooster eventueel daarna 1 tl komijnzaadjes.
4. Houd een handje walnoten apart voor de decoratie.
5. Doe de gare en gepelde bietjes met de rest van de walnoten, een teentje knoflook, sap van een halve citroen, peper en zout in een hakmolen, keukenmachine of pureer met een staafmixer tot een grove massa.
6. Bestrooi met de achtergehouden walnoten.
Cournoush...
1. Verwarm de oven op 250ºC
2. Doe wat extra vierge olijfolie in een schaaltje en voeg de za’atar kruiden toe. Laat de smaken even 30 minuten intrekken.
3.Leg de courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat en gril ze 45 minuten. Keer ze, gedurende de baktijd, steeds een beetje om. Totdat de schil krokant en mooi bruin is. Laat ze iets afkoelen en haal zodra ze koel genoeg zijn de schil er af. Leg het vruchtvlees in een vergiet om uit te laten lekken.
3. Verhit wat boter of olie in een koekenpan en bak de pijnboompitten 3 tot 4 minuten op hoog vuur. Roer er eventueel ook wat chili vlokken doorheen voor extra pit en blus af met het sap van een halve citroen.
4. Rasp of pers twee teentjes knoflook uit en doe dit samen met het afgekoelde vruchtvlees in een kom. Voeg hier een snufje zout aan toe en wat versgemalen peper. Prak met een vork door elkaar.
5. Spreid de puree uit op een grote platte schaal en schep de geitenkwark erop. Besprenkel met de gebakken pijnboompitten en de za’atar olie. Serveer direct.
Waldorf blitz
Een frisse salade met winterse kruiden en smaken, die zeker niet mag ontbreken bij deze Kerst Mezze. Maak bij voorkeur van te voren, bijvoorbeeld ‘s morgens, zo kunnen de smaken perfect mengen en intrekken. Bewaar de salade afgesloten 3 dagen in de koelkast.
4 personen • 45 minuten bereidingstijd en 120 minuten wachttijd
Voor op je boodschappenlijstje;
1 knolselderij
2 appels
2 sinaasappels
50 gram hazelnoten
50 gram rozijnen
verse peterselie
Kaneel, Kardemom, koriander en kruidnagel
extra vierge olijfolie
peper en zout
Aan de slag...
1. Schil de knolselderij en snij in grove stukken, doe de stukken in een keukenmachine of hakmolen. Het mag een variatie van grotere en kleinere stukjes worden. Doe ze in een grote kom. Doe hetzelfde met de appel.
2. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan, langzaam op laag vuur, totdat ze uit hun jasje knappen. Laat ze afkoelen en ontvel ze door ze met meerdere tegelijk tussen je handen te rollen. Snij ze grofweg in vieren zet weg.
3. Rasp de schil van de sinaasappel en pers de rest uit, roer zowel de rasp als het sap door de stukjes knolselderij.
4. Voeg de rozijnen, 2 el olijfolie, beetje zout en peper en het zakje kruidenmix toe. Hussel goed door elkaar en laat minimaal 2 uur staan om de smaken goed in te laten trekken.
5. Breng vlak voor het serveren op smaak met peper en zout en voeg de vers gesneden peterselie toe.
Spruitjes Quiche
Een luchtige winterse quiche met pittige kaas en een knapperige korst. Het deeg is vrij neutraal, voel je vrij om er kruiden in te verwerken of een deel van de kaas. Je kunt deze quiche al van te voren maken, dan hoef je het alleen nog maar op te warmen in de oven. Eenmaal bereid is de taart nog 3 dagen houdbaar. Het beste te bewaren in een afgesloten bak in de koelkast.
4 personen • 30 minuten bereidingstijd en 60 minuten wachttijd
Voor op je boodschappenlijstje;
250 gram volkorenmeel
250 gram spruitjes
200 gram pastinaak
4 eieren
pakje haverroom
150 gram oude kaas
verse rozemarijn
extra vierge olijfolie
roomboter of olie
bakpoeder
peper en zout
De hartige taartbodem...
1. Gebruik een lage gesloten taartvorm van ongeveer 25 cm doorsnede of een springvorm. Het deeg dat we gaan maken is vrij neutraal, voel je vrij om er kruiden in te verwerken of een deel van de kaas.
2. Pak 200 gram meel, doe in een grote kom en voeg er 100 gram (room)boter of olie, 1 tl zout en 1 tl bakpoeder aan toe. Meng dit eerst goed door elkaar, zodat het eruit ziet als grof broodkruim. Voeg dan 85ml water toe en meng het tot het deeg samenhang krijgt en je een mooie bol kunt vormen (is het te droog, voeg dan gewoon nog iets water toe).
3. Wikkel het bolletje deeg in plastic folie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast
4. Verwarm de oven op 180ºC
5. Rol het deeg uit tot een grote plak met een dikte van ongeveer 3 mm (vrij dun dus). Vet de vorm in en leg het deeg in de vorm. Snij eventueel de randen bij.
6. Bak het deeg zonder vulling 15 minuten in de oven, zodat het deeg al flink droog wordt maar nog niet veel verkleurd.
De vulling...
1. Verwarm de oven op 200ºC
2. Schil de pastinaak en snij deze in kleine blokje van 1 x 1 cm ongeveer of nog iets kleiner. Spreidt de blokjes uit op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif alvast in de oven. Wanneer we groente zonder olie of boter roosteren noemen we dat ‘dry roast’, hiermee krijg je een meer natuurlijke smaak en blijven de groentes knapperiger.
3. Maak dan de spruitjes schoon door de stronkjes af te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen. Snij de spruitjes een keer doormidden en leg ze bij de pastinaak op de bakplaat in de oven.
4. Klop ondertussen de eieren los met de haverroom en voeg hier wat zout, peper en fijngesneden rozemarijn aan toe.
5. Strooi de helft van de geraspte kaas op de bodem van het voorgebakken deeg.
6. Als de groentes in de oven een bruin kleurtje krijgen, haal je de bakplaat er uit, laat ze iets afkoelen en verdeel ze in de vorm op het deeg en de kaas. Giet daarna het ei-kruidenmengsel eroverheen totdat de groentes net onder staan. Bestrooi met de rest van de kaas en schuif in de oven.
7. Zet de temperatuur op 180ºC. Bak de quiche 30 tot 35 minuten, totdat er een mooi bruin korstje op komt.
8. Laat minstens 10 minuten afkoelen.
sweet potato fries
Crispy zoete aardappel frietjes uit de oven met een zoutige feta mayo. Dit is comfort food! Als voorbereiding kun je een dag van te voren de bataten schoon maken en vast in patatten snijden. De feta saus kun je wel maken en 3 dagen bewaren. Na het bakken van de frietjes, het best gelijk serveren. Eventueel te bewaren, ze verliezen dan wel de crunchy bite.
4 personen • 45 minuten bereidingstijd en 15 minuten wachttijd
Voor op je boodschappenlijstje;
pakje feta
citroen
800 gram zoete aardappel
25 gram kasha (geroosterde boekweit)
extra vierge olijfolie
olie of boter, voor het roosteren
gedroogde peterselie
peper en zout
Aan de slag...
1. Verwarm de oven op 200ºC
2. Schrob de zoete aardappels goed schoon en snij ze in patat reepjes.
3. Doe ze in een bak die je af kunt sluiten, voeg er twee eetlepels olie of gesmolten boter bij, peper, zout en eventueel gedroogde peterselie. Maal de kasha in een vijzel of keukenmachine fijn, tot fijne kruimels. Doe dit in de kom erbij, dek af en schud goed door elkaar.
4. Verdeel de gecoate frietjes op een met bakpapier bekleden bakplaat en bak in de oven voor 25 tot 30 minuten. Totdat de zoete aardappel gaar en zacht is met een bruinig laagje.
5. Maak ondertussen de feta saus door 2/3 van de feta samen met het sap van een halve citroen en een flinke scheut olijfolie (extra vierge) te pureren met een staafmixer of in een keukenmachine. Maak er een mooie gladde saus van en voeg naar smaak peper toe.
5. Laat de frietjes als ze klaar zijn iets afkoelen, bestrooi met de resterende feta kaas en serveer direct.