De melkbrouwerij in Lettele

 
 
Volle Melk bio 1 liter  2.45*
Ze bewerken de melk zo min mogelijk. Het enige wat ze doen is de melk
pasteuriseren. Het vetgehalte van deze echte melk is afhankelijk van het
seizoen. Het varieert door het jaar heen tussen de 4 en 5%. Echte melk dus**
 
 
Volle Yoghurt bio 1 liter  3.30*
De volle yoghurt wordt gemaakt van de verse volle melk van eigen koeien.
Deze melk wordt aangezuurd met een traditioneel yoghurtzuursel. Hierdoor
ontstaat een volle romige smaak.
 
 
Karnemelk bio 1 liter  2.75*
Bij het karnen worden de vetbolletjes uit de melk geslagen; van die vetbolletjes
wordt de echte boerenroomboter gemaakt. Boerenkarnemelk is een gezond en
puur zuivelproduct dat bijzonder licht verteerbaar is. Het zal duidelijk zijn dat
het maar heel weinig vet bevat; bij het karnen van de melk vormen de vetbolletjes
immers de boerenroomboter. Wat overblijft, is de karnemelk, die dus veel minder
vet bevat dan gewone melk.
 
 
Kefir bio 1 liter  3.00*
Kefir is een gefermenteerde melkdrank die zijn oorsprong vindt in de Kaukasus.
Het wordt gemaakt van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Rauwe, onge-
homogeniseerde melk heeft voordelen ten opzichte van verwerkte melk. Homogeniseren
verhoogt de mate waarin melkeiwit negatieve reacties veroorzaakt in mensen met
een melkallergie. Pasteurisatie vernietigt een deel van de enzymen die helpen bij de
vertering. Hierdoor wordt melk moeilijker verteerbaar.
 
 
Roomboter bio 200 gram  3.50
Bij het karnen worden de vetbolletjes uit de melk geslagen; van die vetbolletjes
wordt de echte boerenroomboter gemaakt en dat is heel lekker!
 
 
Jong Belegen Kaas bio +/- 500 gram  9.50
Jaarlijks produceren de koeien van de boerderij van De Vijfsprong bijna 300.000
liter gezonde biologisch-dynamische melk. Met grote toewijding en zorg wordt dit
op het eigen erf verwerkt tot een grote variatie aan heerlijke kaas- en zuivelproducten.
(Bron: website De Vijfsprong)
 
 
Eieren bio doosje 6 stuks  3.00
De biologische eieren komen van Tuinderij De Zonnegaard in Voorst
 
 
 
 
* prijzen zijn exclusief € 1,00 statiegeld
 
** deze echte melk is niet gehomoniseerd en ziet er anders uit dan melk uit de supermarkt. Homogenisatie is puur een cosmetisch doel om de melk er voor het oog beter uit te laten zien.Het leidt verder niet tot een langere houdbaarheid. Melk bevat van naturen vrij grote vetbolletjes. Tijdens het homoniseren verkleinen ze de vetbolletjes om een gladdere massa te krijgen. Dit doen ze door de melk onder hoge druk door een dunne spleet te persen. Bij de Melkbrouwerij streven ze naar zo min mogelijk bewerking van de producten, omdat dit levensmiddelen negatief beïnvloed in voedingswaarde. Ook in de spijsvertering van ons lichaam heeft het nadelige gevolgen. Door de kleinere bolletjes wordt het melkvet sneller verteerd, omdat vet met eiwit bindt komt er ook ineens meer eiwit in het bloed, waar mensen met allergieën vaak heel veel last van hebben en juist niet geharmoniseerde melk beter kunnen verdragen.
 
 
Rick en Arjuna Huis in 't Veld vormen de zesde generatie Huis in ’t Velds die op de huidige plek een boerderij runt, even ten westen van het dorp Lettele. Een gezonde, productieve bodem is de basis van de boerderij. In die bodem groeit het gras, de voedingsbron voor de koeien en uiteindelijk ook voor ons mensen. De koeien op de boerderij zijn van het oude MRIJ-ras: rustige roodbonte koeien met een dubbel-doel. Dat wil zeggen dat ze geschikt zijn voor zowel het leveren van melk als van vlees. De koeien mogen hun hoorns houden, zodat ze in de kuddes met de stier hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De koeien kunnen het hele jaar naar buiten. Maar als ze willen kunnen ze ook binnen staan en liggen in de serre-stal. 
 
 
 
 

Bestel zuivel