Header5

 

Rick en Arjuna Huis in ’t Veld...

 
...vormen de zesde generatie Huis in ’t Velds die op de huidige plek een boerderij runt, even ten westen van het dorp Lettele. Een gezonde, productieve bodem is de basis van de boerderij. In die bodem groeit het gras, de voedingsbron voor de koeien en uiteindelijk ook voor ons mensen. De koeien op de boerderij zijn van het oude MRIJ-ras: rustige roodbonte koeien met een dubbel-doel. Dat wil zeggen dat ze geschikt zijn voor zowel het leveren van melk als van vlees. De koeien mogen hun hoorns houden, zodat ze in de kuddes met de stier hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De koeien kunnen het hele jaar naar buiten. Maar als ze willen kunnen ze ook binnen staan en liggen in de serre-stal. 
 
 
Volle Melk bio 1 liter  1.95*
Wij bewerken de melk zo min mogelijk. Het enige wat we doen is de melk pasteuriseren.
Het vetgehalte van deze echte melk is afhankelijk van het seizoen. Het varieert door het
jaar heen tussen de 4 en 5%. Echte melk dus**
 
Volle Yoghurt bio 1 liter  3.00*
De volle yoghurt wordt gemaakt van de verse volle melk van onze koeien. Deze melk wordt
aangezuurd met een traditioneel yoghurtzuursel. Hierdoor ontstaat een volle romige smaak.
 
Karnemelk bio 1 liter  1.95*
Bij het karnen worden de vetbolletjes uit de melk geslagen; van die vetbolletjes wordt de echte
boerenroomboter gemaakt. Boerenkarnemelk is een gezond en puur zuivelproduct dat bijzonder
licht verteerbaar is. Het zal duidelijk zijn dat het maar heel weinig vet bevat; bij het karnen van
de melk vormen de vetbolletjes immers de boerenroomboter. Wat overblijft, is de karnemelk, die
dus veel minder vet bevat dan gewone melk. Boerenroomboter bevat uiteraard wel veel vet, maar
is heel puur en natuurlijk en bevat geen verdere toevoegingen.
 
Kefir bio 1 liter  2.50*
Kefir is een gefermenteerde melkdrank die zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. Het wordt gemaakt
van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Rauwe, ongehomogeniseerde melk heeft voordelen
ten opzichte van verwerkte melk. Homogeniseren verhoogt de mate waarin melkeiwit negatieve
reacties veroorzaakt in mensen met melkallergie. Pasteurisatie vernietigt een deel van de enzymen
die helpen bij de vertering. Hierdoor wordt melk moeilijker verteerbaar.
 
 
* prijzen zijn exclusief statiegeld
 
** deze echte melk is niet gehomoniseerd en ziet er anders uit dan melk uit de supermarkt. Homogenisatie is puur een cosmetisch doel om de melk er voor het oog beter uit te laten zien.Het leidt verder niet tot een langere houdbaarheid. Melk bevat van naturen vrij grote vetbolletjes. Tijdens het homoniseren verkleinen ze de vetbolletjes om een gladdere massa te krijgen. Dit doen ze door de melk onder hoge druk door een dunne spleet te persen. Bij de Melkbrouwerij streven ze naar zo min mogelijk bewerking van de producten, omdat dit levensmiddelen negatief beïnvloed in voedingswaarde. Ook in de spijsvertering van ons lichaam heeft het nadelige gevolgen. Door de kleinere bolletjes wordt het melkvet sneller verteerd, omdat vet met eiwit bindt komt er ook ineens meer eiwit in het bloed, waar mensen met allergieën vaak heel veel last van hebben en juist niet geharmoniseerde melk beter kunnen verdragen.
 
 
 

Bestel zuivel