duurzaam eten?

 
Duurzaam eten is vooral kijken naar het totaalplaatje;
Waarom eet ik?
Wat eet ik?
Waar eet ik (van)?
De bekende 3 W's. Het gaat dus om de impact van jouw eet-keuzes op je eigen lichaam, het milieu en je directe leefomgeving.
 
We weten allemaal wel hoe het voelt om uit balans te zijn. In letterlijke zin; geen focus op dingen die belangrijk zijn voor ons en figuurlijk; als de werkelijkheid niet overeen komt met onze verwachtingen en wensen. Het is van belang om op tijd in te grijpen als je uit balans dreigt te raken. Voor onszelf is dat meestal nog wel te doen, maar hoe kunnen we de balans in onze wereld herstellen en wat hebben we daarvoor nodig?
 
Heel simpel, we hebben JOU nodig!
 
We zijn als mensen allemaal probleem-oplossers, dat is wat we graag doen. We willen graag repareren wat kapot is, in ons leven en in onze omgeving. Jij hebt zo je eigen gebied waarin je iets kunt bijdragen, hoe klein ook, dat is jouw superkracht! Het feit dat je nu dit stukje aan het lezen bent betekent dat we onze krachten kunnen bundelen om onze wereld beter te maken.
 

"The journey of a thousand miles, begins with one single step"

 
Duurzaamheid is een term die je tegenwoordig overal hoort als oplossing. Zo veel zelfs dat ik de betekenis ervan een beetje kwijt was geraakt. Wat betekent duurzaamheid eigenlijk voor mij? 
 
Het eerste wat in me opkwam toen ik dacht aan de wereld waarin ik graag zou willen leven, was ‘balans’. Hier is wel wat moed voor nodig, want voor balans moet je wel actie ondernemen en het begint altijd bij jezelf. Daarnaast heb je ook wat doorzettingsvermogen nodig en geduld. Verwacht geen wonderen, maar leer ze herkennen. Kijk dus vooral naar wat al heel goed gaat in jouw dagelijks leven en doe daar meer mee.
 
Wat heel dichtbij onszelf staat, is ons voedsel. Elke dag eten we, maar ‘wat’ eten we nou eigenlijk en hoe kunnen we dat in balans brengen met wie we zijn? Hier hebben we jouw superkracht voor nodig, ga mee op ontdekkingsreis...
 
Een paar hele eenvoudige tips die je zo kunt toepassen zijn;
Meer plantaardig eten, kies voor vleesvervangers of ga aan de slag met andere alternatieven. Misschien kun je een paar dagen in de week uitkiezen om lekkere vega gerechten te maken.
Probeer zo veel mogelijk zelf te koken, proef wat je aan het bereiden bent en leer te werken met diverse kruiden combinaties ipv pakjes en zakjes te gebruiken. Betrek je hele gezin erbij, want een gezamenlijke missie is veel leuker!
Kies voor groente uit het seizoen, die bevatten namelijk meer vitamines en mineralen omdat ze niet van ver hoeven te komen en daarvoor te vroeg geoogst hoeven te worden.
Kijk waar je lokale producten kunt krijgen, maak persoonlijk contact met de mensen die dagelijks vol passie met jouw voeding bezig zijn. Bezoek de land- en streekwinkels, luister naar de verhalen en maak letterlijk meer verbinding met wat je eet. Je gaat dan automatisch ook bewuster eten.
Koop alleen wat je echt nodig hebt, misschien kun je van restjes die je over hebt wel een hele lekkere creatieve maaltijd maken en hoef je niks weg te gooien. Of maak gewoon voor meer personen, dan vries je porties in en kun je die op een ander moment gewoon pakken als koken een keer niet uitkomt.
 
Mijn droom is een betere wereld voor jou en mij, onze omgeving in balans en echt contact met elkaar. Lekkere gezonde voeding, lokaal geproduceerd en eerlijk. Daarom ben ik no Peanuts begonnen, om jouw te inspireren en mee te nemen in mijn ‘eet’-wereld. Samen kunnen we dit probleem oplossen, want een gezamenlijke missie is toch veel leuker!
 
Speciaal voor deze nationale week zonder vlees, hebben we een vega challenge! Maak op een smakelijke manier kennis met duurzamer eten. Vanaf zaterdag 6 maart t/m 12 maart hier te bestellen. Geen abonnement, geen lidmaatschap, kies gewoon wat je lekker vindt en ga thuis aan de slag. We bezorgen de tas met alle ingrediënten die je nodig hebt en de recepten op woensdag 17 maart bij je thuis*.
 
Durf jij ‘buiten je bord’ te eten en de eerste stap te zetten naar een duurzame wereld in balans?
 
 
 
 
*In Deventer en directe omgeving. Voor bezorging in Apeldoorn dinsdag 16 maart.

 

bestel hier!