Bewuster vlees eten
 

Tot aan mijn twaalfde levensjaar at ik geen vlees. Mijn moeder was vegetarisch en zelfs voor een periode Macrobiotisch. Iets wat in mijn gedachte staat gegrift als verschrikkelijk vies. De allesomvattende levensfilosofie uit Japan was toen heel duidelijk niet op mijn lijf geschreven en dit vond zijn tegenbeweging in een liefde voor de smakelijke stukjes stoofvlees die ik bij opa en oma kreeg. Me op dat moment niet geheel bewust van waar vlees nou eigenlijk vandaan kwam en hoe het op mijn bord terecht kwam.

Jaren heen en weer geschommeld tussen wel/geen vlees voor mijn gezondheid, geen vlees voor het milieu en veganistische voor dieren welzijn. Was ik op een punt aanbeland dat ik eens in de twee weken een stukje vlees at, het liefst Biodynamisch en van herleidbare afkomst. Hier voel ik me goed bij.

Dit is geen artikel voor of tegen het veganisme, of vegetarisch eten. Ik wil graag een bewuste keuze bevorderen. Zodat de overweging om wel of geen vlees te eten ook echt ‘jouw keuze’ is en niet ‘een gewoonte’. Ga eens na waar jouw stukje vlees vandaan komt, wat heeft het dier voor leven gehad, wat heeft het zelf gegeten en hoe is het op jouw bord terecht gekomen?

No Peanuts wil het eten van minder vlees bevorderen, door meer gevarieerde maaltijden aan te bieden. In onze gerechten spelen groente altijd de hoofdrol. Het vlees is extra en komt van boeren uit de directe omgeving, bij wie het dierenwelzijn het aller belangrijkste is. 

Bedenk dat jij een krachtige stem hebt met wat je eet of kiest niet te eten. Je hebt de keuze een wereld zoals jij haar graag zou zien te ondersteunen. Ook jij kan bijdragen aan een betere wereld en meer dierenwelzijn. Daarnaast is bewust eten, ook nog eens veel lekkerder, want je eet met je hart en hoofd tegelijk. In deze verwarrende wereld met zoveel meningen en visies is voor jezelf denken het moedigste wat je kunt doen. Als jij oprecht en met een goed gevoel achter jouw eigen beslissing kunt staan is dat prachtig!

 

Wil je graag inspiratie om meer plantaardig te eten? kijk dan even bij;

Sync Ok Cafe Deventer

Groente van zus biologische catering

Vegspiration

Forks over Knives

Supplysoup

Slow food Youth network

My New Roots 

Green kitchen stories 

Ottolenghi