We gooien allemaal wel eens iets aan eten weg, zonde. Als we er meer aandacht aan hadden besteed was het wellicht niet nodig geweest. Ook ik ben er steeds bewuster mee bezig. Het is helemaal van deze tijd om een Low Waste Lifestyle te hebben. Maar hoe pakken we dat dan aan?

Met deze 10 tips kom je al een heel eind. 

  1. Neem ten eerste altijd een re-usable coffee cup mee en mijdt zoveel mogelijk papieren en plastic bekertjes
  1. Bewaar een extra boodschappentasje in je tas, mocht je het toch een keertje nodig hebben (en dat is vaker dan je denkt) hoef je geen plastic tasje te nemen.
  1. Eet anders, door bijvoorbeeld restjes van de avond ervoor als lekkere lunch mee te nemen of maak de beste tosti’s van oud brood. Voorkom dat je eten weg gooit, maak eerst die producten op die het minst lang bewaard kunnen worden. Klinkt logisch, vergt wat planning.
  1. Wees avontuurlijk! Je kunt meer eten van een groente dan je denkt, zo hoef je dus niet veel weg te gooien. Maak een pesto van wortelloof of hussel het bietenblad door een salade. Of maak een cake van overrijpe bananen. Van de meeste fruit kun je ook gewoon de schil eten, daarmee krijg je ook nog eens extra vezels en vitamines binnen.
  1. Koop je droogwaren zoveel mogelijk in bulk en bewaar het thuis in mooie glazen voorraadpotten. Dit staat ook nog een prachtig in je kastjes en je kunt alles gemakkelijk terug vinden.
  1. Leer groente en fruit in te maken, het is heel eenvoudig, je moet net even weten hoe. Al sinds mensenheugenis worden groente en fruit zo bewaard. Fermenteren, drogen of pekelen dragen allemaal bij aan minder food-waste. Heb je over van je maaltijd?Invriezen is ook een goeie optie!
  1. Train je zintuigen. De THT datum staat op producten die niet snel bederven en zijn meestal na deze datum nog prima te gebruiken. Ruik, kijk en proef of iets bedorven is. Je merkt het echt wel als iets niet goed meer is om te eten. Op vers producten als vlees en vis staat meestel een TGT datum (te gebruiken tot). Neem deze datum serieuzer, van bedorven vis of vlees kun je erg ziek worden.
  1. Bewaar je groente en fruit apart van elkaar. Fruit scheidt een gas uit dat groente sneller laat rijpen. De meeste groente kun je het beste in de la van je koelkast te bewaren. Bladgroente en verse kruiden blijven het langst goed als je ze in een bakje met een plastic zakje eromheen in de koelkast bewaard. Zo heb je gelijk weer een mooie bestemming voor de plastic zakjes die je wellicht nog hebt liggen.
  1. Don’t judge a book by it’s cover. Kies juist voor kromkommers en appels met kleine plekjes, eet deze gewoon als eerste. Hierdoor hoeven boeren en supermarkten minder weg te gooien. Koop juist minder mooie producten, zo daalt ook de vraag naar perfecte vormen en blijft de smaak het belangrijkste.
  1. Bestel een lokale maaltijdtas van no Peanuts! Wij gebruiken zo min mogelijk verpakkingsmateriaal en doen zoveel mogelijk aan hergebruik. Daarnaast komt alle groente vrijwel direct van het land, het blijft dan ook langer vers en lekker.

 

Welk verschil wil jij maken?